Mikor válasszunk benzines fűnyírót?

A benzines fűnyíró a motoros fűnyírók kategóriájában jó választás, ha nagy területeken szeretnénk füvet vágni, akár messze a házunktól. . Cikkünkben végigmegyünk az egyes gépek közötti  fő különbségeken, hogy megkönnyítsük a választást.

Benzines fűnyíró előnyei

A benzinmotoros igazi aduász, ha az erő és teljesítmény összefüggésében vizsgáljuk a fűnyírókat. A négyütemű motorral szerelt, nagy nyomatékú gépekkel gyorsan és precízen vághatjuk le a legsűrűbb gyepet is. Ha a komfort fontos szempont, szeretnénk minimalizálni a befektetett energiát, akkor az önjáró benzines fűnyíró a legjobb választás, hiszen ezeket a gépeket gyakorlatilag csak irányítani kell. Egy többórás fűnyírásnál nagyon nagy segítség ez a funkció. Az új modellek esetében ráadásul a benzines fűnyíró beindítása sem okoz már gondot.

A benzines fűnyíróknak mindössze két hátrányuk van. Az egyik természetesen az üzemanyag utántöltése, valamint a nem kifejezetten környezetbarát technológia, a másik pedig – legyen szó olcsó benzines fűnyíróról vagy akár felső kategóriásról –, hogy meredekebb lejtőn nem lehet füvet nyírni velük, mert könnyen kihagy a motor, akár le is állhat a porlasztó miatt.

Ha benzinmotoros fűnyíróra esne a választás, akkor az alábbiakat érdemes figyelembe venni. A gyorsabb, akadálymentesebb munka mellett a benzines fűnyíró nagyobb fűgyűjtővel rendelkezik, valamint önjáró változat is megtalálható belőle, amely jelentősen megkönnyíti a munkát, ha dombos részen kell füvet nyírnunk. A gép hátrányai közé sorolható a jóval hangosabb működési zaj és a nagyobb súly, viszont cserébe kapunk egy sokkal erősebb motort, amelynek köszönhetően olyan nehezen nyírható területen is alkalmazhatjuk, ahol az elektromos fűnyíró már csődöt mondana.

Az elektromos fűnyíró előnyei

Cikkünkben a benzines verziókra helyeztük a fókuszt, pár szót azért mindenképp érdemes szólni az elektromos fűnyíró modellekről is, hiszen sokszor felmerül a kérdés, hogy kertünkben az elektromos vagy a benzines kivitel illeszkedik-e jobban az elvégzendő munkálatokhoz.

Az elektromos modellek általában kisebbek és könnyebbek is, mint a benzines társaik. Természetesen nagyobb kertekhez is lehet használni elektromos fűnyírót, ebben az esetben viszont vagy akkust vásároljunk, vagy okvetlenül szerezzünk be megfelelő méretű hosszabbítót is, vagy a kert távolabbi pontjain biztosítsunk áramfelvételi lehetőséget.

Általában a benzines motor hangosabb, mint az elektromos, viszont a nagyobb zajhoz nagyobb teljesítmény is dukál, éppen ezért abban az esetben vásároljunk elektromos fűnyírót, ha egyenletes terepen fogjuk használni, hiszen a benzinmotorosnál gyengébb teljesítményt nyújtó motorok kései elakadhatnak a hepehupákban, kisebb kődarabokban. Ahhoz viszont nem fér kétség, hogy a leginkább költséghatékony megoldást az elektromos fűnyírók jelentik – ha maximum 30.000 forintot szánunk fűnyíróra, akkor az elektromos fűnyírók közül válasszunk!