Mi a házi vízmű szerepe?

A házi vízművek alapvető feladat az, hogy automatikusan oldják meg a ház, családi házunk vízzel való ellátását legyen az alapvető forrás a csapadékvíz vagy más néven esővíz, talajvizek (például kuti víz vagy ciszternában összegyűjtött csapadék) netán háztartásokban használt vizek.

Fentieken túl a házi vízművek beépítésével biztosítható a medencénk a víztároló tartályok feltöltése vagy éppen az ürítése, de alkalmazásukkal biztosítható a házi vízrendszerek nyomásának növelése, folyamatos öntözési tevékenység ellátása. Ezen rendszerek viszonylag gyorsan telepíthetők és kis költség mellett üzemeltethetők akár hosszabb távon is.

Mikor és hol érdemes házi vízművet használni?

A kérdésre nem lehet egy általános választ megfogalmazni, hiszen függ a rendelkezésre álló talajviszonyoktól. Például magasan lévő, köves, sziklás talajban nagyon költséges kutat fúratni. De a legtöbb helyen egy csapadékvíz tároló minden komolyabb költség nélkül kiépíthető

Otthoni felhasználásra:

Manapság egyre sokrétűbb az összegyűjtött különböző ház körüli vizek felhasználása, újrahasznosítása, így egyre gyakoribb az, hogy az amúgy drága csapi vizek helyett esővíz pótolja a WC tartály a, tisztálkodáshoz szükséges vizeket. Ehhez persze feltétel a jó minőség, amelyre számos magyar településen rendelkezésre álló felszín alatti vizek megfelelő alapanyagként szolgálnak. Ezáltal tartósan, hosszú távon akár jelentős mértékben is csökkenthető a családi ház, háztartásunk vízfelhasználását érintő költségei.
Kertek öntözése:
A házi vízművek tökéletes megoldást nyújtanak locsolási feladatok ellátására, így a házi vízellátó rendszerek egyik fő alkalmazási területe pontosan ez. A kertek, veteményesek folyamatos vízellátására fontos az, hogy a házi vízmű jelentős kapacitású nyomástartállyal rendelkezzék. Főként olyan esetekben célszerű így méretezni a rendszereket, ha a vízellátást távolabbról tudjuk megoldani, hiszen a vizeket szállító vezetékek deformálódnak: amikor nem folyik át víz akkor kitágulnak, nyomás alatt pedig összeszűkülnek. Erre megoldást ad egy nagy űrtatalmú tartály amely a lecsökkent nyomást kiegyenlíti, hogy a szivattyú automatikusan újra be tudjon kapcsolni.
Otthoni nyomáskiegyenlítés, nyomás növelése:
 
Olyan területeken ahol nincs kellő víznyomás: magasan fekvő családi házak vagy épületen belül magasabban fekvő helyiségek vagy egyszerűen a helyi vízmű által biztosított vezetékes víz nem bír kellő nyomással, ilyenkor is célszerű házi vízműveket alkalmazni, amely gyakorlatilag egy nyomásnövelő eszközként viselkedik a rendszerben.
Fentiekből is jól látszik, hogy a házi vízművek felhasználásának számos területe van. De olyan biztonsági szereppel is rendelkezhet, hogy vízhiány esetén meggátolja a szárazon futást, így például akár egy keringető szivattyú életét is megmentheti vagy éppen növelheti az élettartamát egy jól kiépített házi vízmű rendszer.