Esővíz-hasznosítás

Az udvaron felejtett vödör is jól mutatja, milyen egyszerűen tudjuk összegyűjteni az esővizet. A csapadék remek alternatíva a kertek öntözésére, a környezet tisztántartására, különösen akkor, amikor egyre nagyobb költséget jelent a tiszta ivóvíz előállítása.

Miért és hogyan gyűjtsük be az esővizet? Nézzük meg az előnyöket, és érdemes a kételyekről is néhány szót ejteni!

Miért jó az esővíz?

A nagyszüleink generációjának még magától értetődő volt összegyűjtenie az esővizet, nem feltétlenül öntözés miatt, szívesen fürödtek benne. Számunkra már kevésbé egyértelmű a csapadék felhalmozása. Pedig, amellett, hogy a vízóránkat is lassíthatjuk vele, még ingyen is jutunk hozzá az esővízhez.

Ma már egyre több országban próbálják mérsékelni az ivóvíz-fogyasztást azzal, hogy támogatják a csapadékvíz begyűjtését. Hiszen sok esetben jelent megoldást az emberi fogyasztásra nem alkalmas eső: járdák tisztítására, a por megkötésére, hőségben a környezet felfrissítésére. Professzionális berendezések segítségével pedig már WC-öblítő is lehet belőle. Sőt, egy aktív-szenes szűrővel a nyári gyümölcsösben tusolóvízként is használhatjuk.

Hogyan gyűjtsük össze az esővizet?

Magyarországon az éves csapadékmennyiség szinte pontosan fedezi a növények vízigényét. Ezt az ideális adatot csak az feketíti be, hogy a növényeknek leginkább a tavaszi-nyári időszakban van szüksége a folyadékra, amikor az esőfelhők csak a töredékét biztosítják a szükséges adagnak.

Különböző anyagú és típusú hordókkal, edényekkel gyűjthetjük össze a csapadékot, hogy később néhány mozdulattal megöntözhessük a növényt az ingyen hozzájutott folyadékkal. A műanyag vagy fémhordókat már leeresztő csapokkal is felszerelhetjük, így egyszerűen és gyorsan juthat ki a tárolóból a szükséges mennyiség. Szerezzük be az esővízgyűjtőkhöz gyártott talapzatot is, stabilabbá teszi a hordók elhelyezkedését, és komfortossá a vízleeresztést.

Milyen anyagból készüljenek az esőfelfogó hordók? A betonfalú ciszterna sokkal kedvezőbbé alakítja az eső PH-értékét, de egy természetesnek ható műanyag vízgyűjtő is tökéletesen ellátja a feladatát. A kínálatban már nemcsak méret, de esztétikai igényünk szerint is választhatunk. A legnépszerűbbek a naturális kivitelezések, mint a terrakotta- vagy a fához hasonlító edény. Az csatornaeresz végeihez telepítve nemcsak hasznosak lesznek, de igazi díszítő elemei az otthonunk környezetének is.

Az öntöző rendszerünkhöz már esővíz gyűjtő tartályokat is telepíthetünk, így a fűpázsitot és a teljes kertet is egyszerűbb öntözni. Egészítsük ki a gyűjtőket szűrőberendezéssel, hogy a pázsit mellett a mészérzékeny dísznövényeinket is gondozhassuk vele! Hogyan helyezhetjük el ezeket a tartós műanyagból készült eszközöket? Ha nem talajvizes a környezet, szinte nincs is különösebb dolgunk. Ássuk ki az árkot, tegyünk a gödör aljára homokot, majd helyezzük le az esővíz hasznosító tartályt, és vonjuk körbe vízelvezető réteggel. Nincs több dolgunk, mint összekötni a vízelvezető rendszerrel.

Kényes téma, fontos kérdés: az esővíz minősége

Ma már inkább büntetés lenne esővízben fürödni, mintsem kiváltság a selymes hajért. A csapadék minősége változó, attól is függ, hogy vidéki környezetben vagy városban gyűjtjük-e be. A nagyobb települések magas nitrogén- és kéntartalma megjelenik az esőben is, a savassá váló víz a növények többségének nem megfelelő. A háztetőkről begyűjtött szennyeződésekről nem is beszélve. Az egyébként nagyon is hasznos esővizet érdemes szűrni. Már ülepítéssel is megszabadulhatunk a szennyező anyagok egy részétől. A szűrés azonban mindig precízebb, optimálisabb végeredményt ad. Az aktív-szenes megoldással akár tusolhatunk is.

Ha pontos képet szeretnénk kapni az esővizünkről a hasznosítás előtt, keressünk fel egy szakembert. Az ő segítségével megfelelően tárolhatjuk és szűrhetjük.