Elektromos fűnyíró: előnyök, hátrányok, legfontosabb tudnivalók

Elektromos fűnyíró előnyei, karbantartása és a legújabb önjáró fűnyíró trendek. Kisebb füves területekre, pl. előkertekbe ideális az elektromos fűnyíró, valamint árban is megfelelő választás. Tudjon meg többet!

A kertes ház áldás a család számára, mindemellett az otthon melegéért és egy szép udvarért meg kell dolgozni. A ház és akár az utca dísze is lehet egy esztétikusan gondozott kert, amelynek elengedhetetlen kelléke a fűnyíró.

Ha épp vásárolnánk egy gépet, vagy cserélni szeretnénk a régit, nem árt figyelembe venni pár szempontot. Vehetünk elektromos, akkumulátoros vagy benzines típust. Ezek teljesítményük, áruk, használatuk szempontjából különbözők, most ezek kapcsán szeretnénk egy kis eligazítást adni.

Gondoljuk végig: mennyit szeretnénk rászánni erre az eszközre, mekkora kertet szeretnénk gondozni, és milyen gyakran. Vegyük figyelembe a terepviszonyokat, hogy lejtős vagy egyenletes területet fogunk-e nyírni és hogy milyen fűgyűjtési típus megfelelő számunkra (gyűjtős, kidobós, mulcsozós). Ha van igényünk egyéb extrákra, akkor járjunk utána az ezekkel kapcsolatos lehetőségeknek is (kormánymagasság-beállítás, önműködő funkció, speciális zsákméret vagy kerékrögzítési mód)!

Elektromos fűnyíró

Előnyök

Ha a kertünk nem túl nagy, akkor az elektromos fűnyíró gépeket ajánljuk. Általában 250–800 m2-ig igen könnyen használhatók. Mivel nincs bennük benzinmotor, nem kell üzemanyagot öntögetni, ez egyszerűbbé teszi a fűnyírást és megspóroljuk a benzinvásárlás költségét is. Kisebb emelkedőkön is jól működik és sokkal halkabb, mint a benzines típus.

Elektromos fűnyíró

Az elektromos fűnyírók általában könnyebben karbantarthatók, mint a benzines társaik, de bizonyos ellenőrzési feladataink vannak velük kapcsolatban is. Az elektromosság kikapcsolása után tisztítsuk le a gépet! A motor műanyag burkolatát a csavarok kihajtása után emeljük le, ezután porseprűvel, ronggyal, esetleg porszívóval távolítsuk el a motorból a belekerülő füvet és hulladékot! Figyeljünk arra, hogy a tekercset és az elektromos vezetékeket ne sértsük meg, és összeszereléskor tegyük a helyükre a vezetékeket! Ha ezt elmulasztjuk, a fedél odacsípheti a rossz helyre került kábelt, és a szigetelés idővel lekopik, esetleg elszakad, a vezeték pedig szabaddá válik, ami életveszélyes.

Benzines fűnyíró előnyök és hátrányok az elektromoshoz képest

A benzinmotoros fűnyírók négyütemű motorral működnek, nem szükséges hozzá elektromos áram és vezeték, így megkíméljük magunkat a kábellel való bajlódástól, rángatástól – mivel általában ezekkel a gépekkel a nagyobb területű gyepeket szokták nyírni, így ez fontos szempont lehet a kényelmes használatnál (akár 800–1800 m2 területű kerteket is gondozhatunk vele). Hajtóereje és forgatónyomatéka igen nagy, ez gyorsabb nyírást tesz lehetővé, mint amit az elektromos verziójú fűnyíróval elérhetünk. Hátránya, hogy egy 30 foknál meredekebb emelkedőn már nehezebben dolgozhatunk vele, sokszor kihagy a motor. Ennek oka, hogy a dőlésszög miatt a porlasztó nem tudja megfelelően ellátni a motort a keverékkel, hiszen a karburátorházban a benzin mindig vízszintbe áll és nem követi a porlasztó nagy dőlésszögét.