A hőlégfúvók típusai

Jelenleg 3 különböző típusú átmeneti energiaforrás található a piacon az ipari és építőipari szektor számára. Mindegyik energiaforrásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Elektromos (elektromos fűtés, légkeringetés, 2-22 kW)

Az elektromos hőlégfúvók (légmelegítők) garantáltan megbízható, modern, jó hatásfokú készülékek.
Azonnal üzembe helyezhetőek, telepítést nem igényelnek, mobil kivitelüknek köszönhetően mindig a szükséges helyen üzemeltethetőek.
Egyszerűen kezelhetőek és könnyen szállíthatóak, karbantartási és szervizigényük alacsony.

Előnyei: Az elektromos fűtés rendszerek könnyen mozgathatóak, megkönnyítve a fűtést akár külön helyiségenként. Az elektromos hőlégfúvóknak nincs káros anyag kibocsájtása és minimális a zajszintje.

Hátrányai: Az árammal való fűtéshez szükség van egy megfelelő kapacitással bíró áramforráshoz. Limitált méret és kapacitás jellemzi az elektromos fűtést, éppen ezért nagy helyiségek fűtésére nem alkalmas.
Mobil hordozható, közvetlen befúvású elektromos hőlégfúvók főként olyan helyen alkalmazhatóak, ahol nem lehet gázokat és gázolajat, valamint nyílt lángot használni. Kisebb helyiségek befűtésére alkalmas.

PB gáz (közvetlen és közvetett épület szárítás, 26-100 kW)

A környezetbarát PB gázos hőlégfúvó 10 – 100 kW hőteljesítmény között választható, és szinte mindenhol alkalmazható. Tiszta üzemű, gazdaságos, üzemeltetése csak ott korlátozható, ahol a pára egyáltalán nem megengedett. Az elégett gáz ugyanis a levegő oxigénjével vízpárát képez. Ilyenkor az elektromos vagy a gázolajos hőlégfúvó használata célszerű.

Előnyei: A PB-gáz üzemű hőlégfúvók azonnal, nagy mennyiségű meleg levegőt állítanak elő. A készülékek gazdaságosan, hatékonyan és üzembiztosan működnek. Kiválóan alkalmas nagy, jól szellőző terek (pl.: raktárak, csarnokok fűtésére).

Hátrányai: A nagyobb teljesítményű eszközöknél, gázpalackból hirtelen nagy mennyiségű gázt vételez a hőlégfúvó ezért a palack lederesedik így nem lehet felhasználni a palack teljes kapacitását. A deresedés elkerüléséhez több palack sorban csatlakoztatására van szükség.

Dízel (közvetett épület szárítás, 35-220 kW)

A gázolajos hőlégfúvók nagy hatékonysággal működő készülékek, melyek gyorsan nagy mennyiségű meleg levegőt képesek előállítani. A kéményes hőlégfúvóink teljesen tiszta, száraz, füstmentes meleg levegőt juttatnak a fűtendő területre.

Előnyei: Ezen eszközök kiválóan alkalmasak a legnagyobb helyiségek fűtésére is. Az üzemanyag tárolás történhet a gépbe beépített üzemanyag tárolójában vagy a külső üzemanyag tartályban.

Hátrányai: A gázolajos fűtési rendszerek beltérben csak abban az esetben helyezhetőek el, ha a kipufogó gáz elvezetése megoldott vagy szelőztetés biztosított.