Kompresszor használat: levegővel hajtott szerszámok

Levegővel, illetve a nagynyomású levegő energiáját kihasználva rengeteg fajta gépet, szerszámot meg tudunk hajtani.

A nagynyomású levegővel meghajtott gépek nagy előnye, hogy egyszerű szerkezetük miatt szinte soha nem romlanak el. A nagynyomású levegő egy szabványos csatlakozón keresztül jut a szerszámba, majd a géptestben meghajt egy rotort, így forgó mozgássá alakítva a levegő energiáját. A rototon kívül általában semmilyen mozgó alkatrész nincs a szerszámban, kizárólag olajozni kell a levegős szerszámokat, ez a momentum viszont nagyon fontos és nagyon meghatározó a szerszám élettartamát illetően.

A legelterjedtebb levegővel hajtott szerszám a légkulcs, amelyet alapvetően csavarok ki-be csavarásához használnak, ha nagy erővel kell kicsavarni vagy meghúzni, emellett még gyorsan is. Ezt használják a gumiszerelő műhelyekben, autószervizekben. Az általánosan elterjedt méret a 1/2″ szerszámbefogású, nagyjából 5-600 Nm-es nyomatékkal rendelkező egykezes légkulcsok, míg a mezőgazdasági gépekhez inkább az 1500-2000 Nm feletti gépek kétkezes légkulcsok alkalmasak, amelyeknek a szerszámcsatlakozása már 3/4″ vagy 1″.

A festékszórók a másik elterjedt kompresszormeghajtású eszközök. A kézi felhordásnál több szempontból előnyösebb festékszórók festéshez, korróziógátláshoz, fényezéshez valók… A modernebb és egyre jobban terjedő festékszóró pisztolyok a HVLP rendszerűek, azaz High Volume Low Pressure, alacsonyabb nyomáson jobb porlasztással festéktakarékosan szebben terít.

Festékszóró pisztolyok felépítése többféle lehet. A legtöbb célra a felsőtartályos festékszóró tökéletesen megfelel, gravitációs elven folyik bele a festék a porlasztó fúvókában. Ahol a hely és munka úgy kívánja, van alsó tartályos kivitel, illetve ipari felhasználásra a külön tartályos. Fúvóka átmérőkben is megkülönböztetünk 10-12 méretet anyag sűrűségétől függően.

Kompresszoraink