Hogyan válasszunk kompresszort a műhelybe?

A kompresszor kiválasztásánál három nagyon fontos mérőszámot kell figyelembe vennünk: üzemi nyomás, levegőszállítás, tartályméret.

1. Üzemi nyomás: 8 bar az általánosan elterjedt kompresszor üzemi nyomás. Ez a legtöbb levegővel működtetett eszköznek elegendő, ugyanis 3-6 barral működik a gépek nagy része. Vannak 8 barnál nagyobb nyomást igénylő szerszámok, vagy itt megemlíthetjük a teheratutó, munkagép és mezőgazdasági gép abroncsait.

2. Levegőszállítás: Ez az a mérőszám, ami azt jelzi, hogy a kompresszor hány liter levegőt képes termelni percenként. Itt figyelembe kell venni azt, hogy a megadott érték mindig egy általános középadat, mert a kompresszor nem ugyanannyi levegőt képes termelni 8 bar nyomáson, mint 2 bar nyomáson. A kompresszor kiválasztásánál érdemes erre az értékre ráhagyni egy biztonsági tényezőt, hogy biztosan elegendő mennyiségű levegőnk legyen. Például ha az eszközünk 250 liter, 3,2 bar nyomású levegőt igényel percenként, akkor érdemes olyan kompresszort választani ami 300-350 liter levegő előállítására képes.

Ha a kompresszorunk nem képes megfelelő mennyiségű levegőt előállítani, úgy a munka nem lesz folytonos, meg kell várni míg a kompresszor motorja újra feltölti a tartályt a megfelelő nyomásra. Ebből következően a harmadik fontos paraméter egy kompresszornál a tartályméret.

3. Tartályméret: Szakemberek erre azt mondanák minél nagyobb a tartály, annál jobb. Ez igaz, ha nem hordozzuk a kompresszort. Egy műhely sarkában teljesen mindegy mekkora tartállyal és motorral rendelkező kompresszorunk van, csak pénztárca kérdése a minél nagyobb. Arra azonban figyeljünk, hogy elengedő legyen az elektromos ellátás. A nagy tartályos és nagy motorral szerelt típusok általában három fázisú elektromos hálózatot igényelnek, akár 3,3 kW teljesítmény felvétellel.

A puffer tartályban tárolja a kompresszor a megtermelt levegőt nagy nyomáson. Ezt a tartály nyomást általában be lehet állítani illetve külön lehet állítani a tartályból kilépő levegő nyomását. Ha például 3 bar nyomású levegőre van szükségünk, attól tárolhatjuk a tartályban 8 bar nyomáson a pufferlevegőt.

A kompresszorokon egy vagy két darab kimenőlevegő-csatlakozó van, általában szabvány gyorscsatlakozóval vannak ellátva. Ennek a rendszernek nagy előnye – hasonlóan a locsolótömlő csatlakozókhoz – hogy egy mozdulattal csatlakoztathatjuk vagy leválaszthatjuk a leveőgtömlőt a gépről.

Van elosztó, mely több ágra osztja a kilépő levegőt, így akár hat levegős gépet is üzemeltethetünk tömlőcsere nélkül. Azonban itt is fontos megjegyezni, ha egyszerre több eszközt szeretnénk üzemeltetni számolni kell a kompresszor teljesítményének osztódásával. Vannak fix telepítésű levegős rendszerek, ilyenkor a kompresszort letelepítik a műhely egyik pontjára és a falon levegős csövekkel, csatlakozókkal juttatják el a levegőt a műhely több pontjára, akár az elektromos áramot.

Kompresszoraink