A kompresszorok karbantartása

A kompresszorok motorjában egy vagy két (esetleg három) dugattyú mozog egy blokkban akár egy autó motorjában. Ezt a súrlódás csökkentése érdekében kenni kell…

… így a kompresszorokban is olaj végzi a kenési műveletet. Ezt az olajat a használati útmutatóban foglaltak alapján cserélni kell, mivel ennek is csökken a viszkozitása.

A kisebb hobbi barkács kompresszorok olajmentesek, itt egy teflonbevonat végzi a kenést. Teljesen karbantartás mentesek és eldöntve is szállíthatóak – szemben az olajos társaikkal.

A tartályban képződhet kondenzvíz a működés során, mivel a beszívott levegő párája lecsapódik a tartályban az összenyomás során. Ez idővel tetemes mennyiség lehet, amely korrodálhatja a tartályt. Ezt célszerű időközönként ellenőrízni és leengedni a tartály alján található csapon keresztül.

Nagyon fontos megjegyzni, hogy a kompresszorok nagy teljesítményű villanymotorral vannak szerelve, még a legkisebb kompresszort sem szabad gyenge hosszabbítóval táplálni, mert vagy nem indul el vagy túlmelegszik a hosszabbító, ami akár tűzhöz is vezethet.

Kompresszoraink